OHC'01 is dé handbalvereniging van Oosterhout waar prestaties en gezelligheid hand in hand gaan. Maak kennis met deze ondernemende club op deze website. Op deze pagina vind je alle info over de teams, trainingen, zaal- en beachseizoen en alle activiteiten die er worden georganiseerd!

Op zoek naar de contact- en adresgegevens van OHC'01?

Wat is handbal?

Handbal is een sport voor iedereen. Heel veel mensen denken dat het een meidensport is maar dat is het niet. Er zijn veel jongens die op handbal zitten. Om goed te kunnen handballen moet je als een team samenwerken en sportief te zijn. Andere belangrijke eigenschappen zijn: snelheid, goed kunnen springen en hard kunnen gooien. Dit ligt er net aan welke positie je speelt. Je moet natuurlijk ook een goede inzet hebben en elke keer voor de bal gaan.

Met hoeveel spelers speel je dit spelletje?

Een handbalteam bestaat uit zeven spelers, zes veldspelers en één keeper. Daarnaast mogen er zeven wisselspelers op de reservebank plaatsnemen. Bij deze snelle en bewegelijke sport, waar je veel voor moet trainen, mag (gelukkig) onbeperkt gewisseld worden.

Hoe groot is het veld?

Handbal wordt gespeeld op een speelveld van 40 meter lang en 20 meter breed. Dit veld bestaat uit twee speelhelften met aan weerzijden een doel. Het doel is afgeschermd door een halve cirkel waar alleen de keeper mag komen. De bedoeling van het spel is simpelweg meer doelpunten te scoren dan de tegenstander. Deze halve cirkel is 6 meter rond. Daarna komt nog een halve cirkel op 9 meter van het doel. Het doel is zelf 3 meter lang en 2 meter breed.

Hoe lang duurt een wedstrijd?

De duur van een wedstrijd is zowel voor de Senioren als de A jeugd 2 x 30 minuten. De B jeugd speelt 2 x 25 minuten en de C en D jeugd samen met de mini's spelen 2 x 20 minuten. Bij de senioren die hoog spelen is er bepaald hoeveel rust ze hebben. Dit is bij de Eredivisie, eerste divisie, hoofdklasse, regionale klasse en de eerste klasse 10 minuten en de tweede klasse 5 minuten. Bij de rest word meestal ook een rust van een paar minuten gehouden.